Geschiedenis eierbal

GESCHIEDENIS VAN DE EIERBAL

De eierbal is een typisch Groningse snack verkrijgbaar in vrijwel iedere snackbar in Groningen. Het is een gekookt ei met daaromheen ragout en een krokante buitenlaag van paneermeel. De Groninger eierbal is erkend immaterieel cultureel erfgoed. 

Over de oorsprong van de eierbal gaan vele verhalen, sagen en mythes rond. 

Aangenomen wordt dat de eierbal bal hier is geïntroduceerd door de 1500 Engelse militairen die een aantal jaar tijdens de Eerste Wereldoorlog in Groningen waren geïnterneerd. Nederland was neutraal in die oorlog waardoor ons land het toevluchtsoord was voor de Engelse soldaten die vanuit België op de vlucht waren voor het Duitse leger. Commodore Wilfred Henderson wilde zich met zijn manschappen niet krijgsgevangen laten nemen en besloot met zijn drie bataljons de Nederlandse grens over te steken. 

Engelse militairen voor de eerste snackbar van Groningen aan de oostzijde van de Hereweg.

ENGELSE SOLDATEN IN STAD

Volgens internationale wetten was Nederland verplicht om deze vluchtelingen onderdak te bieden maar dan wel zo dat ze niet terug konden keren naar het strijdtoneel in België. Dus werden ze geïnterneerd in een barakkenkamp achter de van Mesdagkliniek in Groningen, ver weg van het front. Het kreeg in de volksmond al snel de naam ‘Engelse kamp’. 

Het Engelse Kamp (HMS Timbertown)  achter de van Mesdag Kliniek winter 1916.

Het is zeer waarschijnlijk dat deze Engelse soldaten de eierbal in Groningen hebben geïntroduceerd. Aan de Oostzijde van de Hereweg begon een aantal soldaten in 1916 namelijk een Fish & Chips kraam waar ze ook Scotch Egg verkochten. De eerste snackbar van Groningen.

Engeland kent sinds 1738 de Scotch Egg dat veel overeenkomsten heeft met onze eierbal. De Scotch Egg is echter ook geen Engelse of Schotse uitvinding maar komt weer uit India waar de ‘Nagrisi Kofta’ een bekend gerecht is. Maar van wie de Indiërs het recept hebben weet niemand… Misschien wel van een verdwaalde Groninger…