Kersteierbal

In landen waar kerst wordt gevierd stijgt het plastic verbruik tijdens de feestmaand met zo’n 30%. Daarom bedacht de Groningse acteur Marcel Hensema de biologisch afbreekbare kerst-eierbal gemaakt van Gronings stro, een krokante buitenlaag van bioglitters en wilde bloemzaden. Zaai de bal na kerst, samen met je goede voornemens in je tuin en geniet van alle pracht die uitkomt in de zomer! 

MARCEL HENSEMA

Marcel Hensema is een Gronings acteur hij speelde rollen in vele televisie series zoals Penoza en Hollands Hoop. In het theater is hij bekend vanwege o.a. De Verleiders en zijn solovoorstellingen. Marcel is de bedenker van de kersteierbal. Per ongeluk...

MARCEL OVER DE KERSTEIERBAL

In de Coronawinter van 2020 moest ik de kerstvoorstelling 'Mijn Vrede' in MartiniPlaza cancelen ivm de  lockdown. Het decor bestond uit door mijzelf zelf ontworpen kerstballen in de vorm van de Groningse eierbal. 

Ik had een vrachtwagentje vol thuis laten komen en precies op het moment dat de boel werd geleverd werd de lockdown afgekondigd. Terwijl bij mij in de keuken de dozen tot het aan het plafond stonden.... Mijn vrouw vond het een beetje vol worden en stelde voor ze dan maar te verkopen. Ik heb een marktkraam gehuurd en binnen 24 uur was alles verkocht.

Omdat ik op kerstavond de familie-kerstvoorstelling 'Mijn Vrede' weer ga spelen heb ik besloten nieuwe kerstballen te maken. Dit keer niet van plastic maar puur natuur. Versie 2.0.... Wil je meer weten over de voorstelling of tickets reserveren? Kijk dan hier.

BWRI SAPPEMEER

De stro wordt gekookt in een kas in Foxhol. Als de stro gekookt heeft valt het uit elkaar, wordt geperst en vermengd met papier. Vervolgens gaat het mengsel naar de sociale werkvoorziening BWRI in Sappemeer. Daar worden de eierballen met de hand gedraaid, geverfd en beglitterd door de mensen van het BWRI.